Tujtuj i coma 42graders feber

Vi brukar donera apor som vi tar hand om till ett naturreservat www.wfft.org i Petchaburi, Holländare Edvin förestår detta naturreservat och vi vet att aporna får det bra här. Tujtuj som har bott hos oss i 6 år. Hon var endast någon månad gammal när hon kom till oss. Apor är gulliga när de är små men när de blir könsmogna uppstår det ofta problem då de är svartsjuka precis som vi människor och så har det även blivit för Tuj tuj som blir mer och mer svartsjuk på min fru Marli. När Tujtuj är med mig och Marli kommer för nära då drar Tujtuj Marli i håret, hon har även bitit Marli i handleden och då beslutade vi att hon ska få flytta till naturreservatet tillsammans med Micki. Jag ringde Edvin och han skulle givetvis skicka ett team och hämta våra apor men tiden gick och jag hörde inget från Edvin. Så en dag såg jag att Tujtuj var mycket sjuk och hade hög feber. Jag kollade temperaturen 42 grader livshotande. Jag ringde Edvin som genast skickar ett rescuteam men det kommer att ta två timmar innan de kommer fram. Nu gäller det att få ner temperaturen snabbt jag håller Tujtuj i ett kar med kallt vatten i två timmar tills teamet anländer då har vi fått ner temperaturen till 39 grader Tujtuj får dropp och de ger sig iväg till Naturreservatet som har en sjukstuga och intensiv vårdsavdelning.
Tujtuj kyls ner i ett kar med kallt vatten
När de kommer fram så har Tujtuj hamnat i coma. Vi håller daglig telefonkontakt med Edvin och det ser mörkt ut för Tujtuj efter 5 dygn i coma får vi beskedet att överhettningen har gjort så att hjärnan har svullnat och att hon är hjärndöd vi får frågan om vi vill att de ska ge Tujtuj en sist spruta så hon får somna in. Marli vägrar hon säger att vi ska åka dit och prata med Tujtuj så att hon får kraft tillbaka. Efter 7 dagar i coma vaknar Tujtuj Edvin tror inte sina ögon. Hon har inte kraft att äta eller dricka utan måste sondmatas. Vi åker snabbt ditt, när vi kommer fram till intensiven roppar jag som jag alltid gör på Tujtuj och hon svarar en gång sedan finns det inte mer kraft för att svara men när jag håller henne och pratar med henne så ser jag att öronen rör sig. Hon är inte hjärndöd men hur skadad är hon kommer hon att överleva vi vet inte? När jag håller Tujtuj och tittar på Marli så rinner tårarna efter Marlis kinder. Vad ska man säga "lyssna alltid på din fru" för de har oftast rätt.
Tujtuj är mycket svag men hon lever.
Vi passar även på att hälsa på Tongdi som vi donerade för ett år sedan. Tongdi har vuxit jättemycket och är en busig liten apa.
Al photos on this blog copyright Thaikalle

Kommentarer
Postat av: Lotta

Håller tummarna att Tujtuj klarar sig. Tur att Marli inte gick med på sprutan, i vart fall inte än....

Svar: Tack Lotta vi håller tummarna nu. På måndag åker vi och hälsar på Tujtuj igen.
Thaikalle

2013-04-24 @ 05:47:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0