Några bilder från Marlis "Wans" Sverige besök

Hertig Karls marknad "Nyköpingshus" en årlig återkommande marknad med teater och tornespel. Marli som har en enastående förmåga att anpassa sig i alla miljöer. Självklart deltar hon i detta skådespel utan att fråga mig. Den lilla flickan född i Burmas djungel tvekar inte att dra på sig kläder som ska vara från 1500 talet i Sverige. Barnen älskar henne och hon dem.

Här har Marli hittat en kompis som heter Axel

En av vakterna på Nyköpingshus

Marli tycer att det är kallt men hon fick besöka kungens slott och det var uppskattat

Marli fick även prova på det svenska jordbruket genom att plöja med Bosse och hans traktor

Johanna ger Marli en ridlektion.

En lite avslutnings fest med bla. Micke Bengtsson (50 år 2 November 2011 i Thailand) innan det är dags att åka till Thailand. Marli har tyvärr inte kunnat hälsa på alla som har bjudit hem henne hon tackar för alla inbjudningar och kommer att beta av några till nästa sommar.
Al photos on this blogg copyright Thaikalle

Marie och Bo Funkquvist Sala har träffat Marlee

Al photos on this blog copyright Thaikalle

Karenfolket vilka är det?

Karen eller kayin. Thailändarna kallar språket för kariang. Karenfolket ca 7% av Burmas totala folkmängd (ca 50 milj invånare). Ungefär 400 000 har flytt till Thailand. Karen är den största etniska grupp i Burma efter Bamars och Shans.

En grupp Karen har fört ett krig mot Burmas regering sedan 1949 med målsättning att bli självständiga. Det finns flera Karengerillor i bergen. Jag har haft önskemål att få besöka dem, men mina vänner som har varit där avråder mig bestämt. Vägen till gerillan är starkt minnerad och gerillan vill inte att utomstående ska veta vägen. Men jag ger mig inte på något sett ska jag ta mig ditt.

 

När jag vandrar i Burmas djungel vet jag inte vilket som är farligast att stöta på Karen armen eller Burmas militär.Vad jag har fått höra så är det tuffa regler för de som är med i gerillan avhopp accepteras inte. De som försöker desertera straffas ohyggligt hårt med en långsam och plågsam död (jag sparar detaljerna hur det går till).

 

Det finns en man som lyckats desertera han fruktar för sitt liv och lever på hemlig ort i Thailand. Jag har pratat med honom lite lätt men ska försöka få till en intervju med honom senare när han känner sig lite tryggare.

 

Det finns flera grupper Karen bla. röda,vita pwo, paku med flera undergrupper. Språket Kariang har 3 ömsesidigt obegripliga språkgrenar. Burmeser och Thailändare förstår inte ett ord av Kariang.
"Karenkvinna hon har aldrig gått i skola men talar 3 olika språk flytande och i djungeln är hon ovärderlig med sina kunskaper"
Japanerna ockuperade delar av Burma under andra världskriget många byar massakrerades och brändes av japanerna och Burmas arme, en arme som hjälpte japanerna att invadera landet.

 

 

Karen var lojala britterna i strider mot japanerna i Burma. Karen var i princip lovade av britterna att få vissa land områden och bli självständiga. Dessa löften blev aldrig av Burma blev självständigt 1948, Karenfolket blev lämnade åt sitt öde av britterna och har fortsatt sitt krig för sin självständighet på egen hand mot Burmas kommunistiska styre.
Karenfolket hade ledande befattningar både i regering och armen i Burma men 1949 var det slut med det, nu fängslades och dödades Karen med höga befattningar samtidigt gick Burmesiska meliser ut i blint raseri och slaktade flera Karen byar.

 

 

Under 1980 talet hade Karen armen en stridsstyrka på 20 000 man. Diktaturen i Burma utökade sin arme och pressade Karen armen 2006 hade Karen armen sjunkit till mindre än 4000 man mot diktaturens 400 000 man starka arme. Inga bra odds med andra ord, hundra tusentals från Karenfolket har drivits från sina hem, brända byar slaktade kvinnor och barn har varit vardag under årtionden i Burma. Så sent som 2010 uppmanar Burmas diktatur att bränna Karen byar.
Otaliga gånger har Marlee som liten ryckts upp mitt i natten och varit tvungen att fly hals över huvud med sina föräldrar när diktaturens arme bränner och skövlar. För att slutligen 1988 (det sk. 8888 upproret) fly över till Thailändska sidan tillsammans med tusentals andra från Karenfolket.

 

Den militära regeringen i Burma anklagas för etnisk rensning.Karen var animister från början. Nu är majoriteten buddister och en del är kristna.

 

Marlee är uppvuxen i den lilla Karenbyn ”Tigerbyn” här har vi byggt ett hus/hydda och vi brukar åka hit på söndagarna och sova en natt i veckan. Här är det skönt och avkopplande och lite annorlunda. Tigerbyn ligger på den Thailändska sidan folket här har flytt från Burma ca 100 personer bor i Tigerbyn. Jag får många förfrågningar om folk som vill åka hit och besöka byn. Det är jag dock lite försiktig med, jag vill inte att det ska bli en turist attraktion med allt det negativa som det kan föra med sig.
Al photos on this blog copyright Thaikalle

 


RSS 2.0