Gul Papaya


På väg till Tigerbyn hittade jag ett träd med gul papaya det har jag aldrig sett förr. Tog ett litet skott som jag ska plantera hemma vid huset.
Al photos on this blog copyright Thaikalle


Skulle till Vietnamn hamnade i Malaysia

Dags för en liten tripp till Vietnamn. Planet går 06.45 på morgonen lika bra att ta in på ett hotell i Bangkok.  Jag beställer väckning 0400 i receptionen. Därefter går jag till en favorit restaurang och beställer hoj namlom (Ostron med rätt ingredienser mycket strakt men gott). När jag är mätt och belåten är det dags att krypa till kojs ska ju upp tidigt.


Jag vaknar med ett ryck hotell telefonen ringer ilsket, ögonen fixeras på klockan som visar ”0500”. Aj aj personalen har missuppfattat väckningstiden och jag förbannar mig själv för att jag har litat på receptionisten. Jag kastar på mig kläderna rusar ut på gatan hugger första taxi. Jag skriker åk åk till flygplatsen full gas. Taxi killen ser att jag är lätt stressad och börjar förhandla priset han vill ha 500 bath, Ja ja kör bara. Det är inte läge att diskutera fram rätt pris nu eller att byta taxi. När vi kommer upp på motor vägen trycker han gasen i botten men bilen bara brölar det händer ingenting efter en lång stund lyckas han pressa upp bilen i 70km/h men det är också allt. Normalt när man åker taxi i Thailand kör de som dårar och man är livrädd, alla tror att de är Michael Schumacher.

Men just nu för en gångs skull lyckas jag med konststycket att hitta en taxiförare som bara kommer upp i 70km/h. Det har aldrig hänt förut och jag har aldrig hört om någon som varit med om detta.

Jag vet att det är kört att jag missar planet trots att taxi killen hela tiden bedyrar och säger no problem no problem.

Jag hoppas in i det sista att planet ska vara försenat jag springer in men försent vad gör jag nu? Jag måste ut ur landet idag för att göra en visarun och behöver få en stämpel i passet. Det är bara att bita i det sura äpplet och beställa en ny flygbiljett. Jag köper en biljett till Malaysia i stället planet går 10.00. Jag tänker ringa Marlee och berätta vad som hänt men då kommer nästa kalldusch mobilen.


Den har jag glömt på hotellrummet p.g.a stressen. Jäklar mobilen är sprillans ny och jag vill inte missa mitt simkort. Hur stor är chansen att jag får tillbaka mobilen? inte stor. Jag bestämmer mig för att göra ett försök. Hoppar in i en taxi och kör mot Bangkok och hotellet. Det är hemska köer och när klockan har hunnit bli 0800 och vi inte har kommit fram till hotellet börjar jag att kallsvettas. Vad ska jag göra fortsätta mot hotellet och riskera att missa nästa flygbiljett eller ge upp mobilen vända och åka mot flygplatsen igen? Jag fortsätter mot hotellet väl framme betalar jag taxin springer in i receptionen min mobil flämtar jag fram, svetten sprutar ur pannan och i ren förskräckelse står det en städare där som plockar fram en telefon från sin ficka.

Yes min telefon jag vänder på klacken ut för att fånga en taxi igen och full fart mot flygplatsen. Nu är det järnet som gäller det är 50/50 att jag ska hinna inget får hända nu. När vi kommer fram måste jag springa, med 5 minuters marginal kommer jag på planet. Pulsen är fortfarande hög när jag sitter på min plats svetten pumpar ut från varje por och är omöjlig att stoppa. Han ju inte duscha eller borsta tänderna och doftar inte honung precis, jag tycker synd om mina med passagerare. När jag kommer till Malaysia tar jag en buss in till Kualalumpor. Väl framme går jag runt och tar lite foton i staden och på folket. Sen är det dags att leta hotell. Det får bli en taxiresa igen jag blir rekommenderad ett hotell av taxikillen det var snällt men jag glömde/tappade kameran i bilen förstås. Bilderna är från min mobil som jag tack och lov fick tillbaka.

Jag passar på att prova en inhemsk öl lite för vattning för min smak

Maten är billig och god
Al photos on this blog copyright Thaikalle


Gränslös lottovinst


En kvinna som bor 100 m från mig har vunnit på lotto. Jag blir inbjuden till festen. Eftersom hon dagligen åker över till Burma för att sälja mat har hon skapat bra kontakter med militären och det är just en hög militär från Burma och hon som har köpt lotten tillsammans. Vinsten 350 000 bath delat på två.
Nu ska detta firas och de har bestämt att det ska firas mellan de två gränsstationerna i ingenmansland. Vi tar motorcykeln, vid gränsstationen förklarar vi att vi är bjuden på festen och får passera, efter ytterligare någon km är vi framme prick 18.00 här har man dukat upp ca 30 bord. Vi är först av alla trots att festen skulle börja nu men men thaitime som vanligt.
Jag strosar runt lite gratulerar kvinnan som vann. Efter 1 timme börjar folket att komma från båda sidor. Jag placeras vid ett bord med Burmeser och vi har lite problem med kommunikationen eftersom de enbart talar Burmesiska.

Ett av dom Thailändska militärbefälen tar ton
Vi äter och dricker whiskey och sedan ska alla sjunga karaoke. Det är en salig blandning av människor militärer från båda sidor, vanligt folk höga politiker från Dansingkhon. Det har även kommit en mycket hög militär från Myiak 25 mil in i Burma som kollar läget. Jag har förstått att det finns mycket ögon från båda sidor. Marlee går runt och tar lite bilder på fest deltagarna och då är det en militär från Thailändska sidan som vill att Marlee ska ta ett kort på den höga militären från Myaik han erbjuder henne en kamera. Marlee vägrar naturligtvis. En bild på honom skulle kunna vara farligt om bilden hamnade i Karengerillans händer.
Karrengerillan och Burmesiska militären dödar varandra om de får chansen. Karengerillan har en bra relation till Thailändska militären och är deras ögon inne i Burma. Hur som helst märker inte jag så mycket av det dolda spelet och det är en trevlig fest med mycket skratt och musik.

Burmesiska tjejer

Marlees vännina från Burma var också bjuden på festen
Al photos on this blog copyright Thaikalle


Nya vägar


Innan dom lägger på den nya asfalten oljas vägbanan. Men tro inte att lastbilsförarna lättar på gasen för det, oljan blir såp hal. Två lastbilar välte ett par km från varandra med 20 min mellanrum.
Al photos on this blog copyright Thaikalle


Krabbis vs Slickis


Kom igen jycken vill du känna på höger släggan

Grrrr hur ska man komma åt Krabbis utan att få sig ett nyp i nosen.

Känn på den vänster jabben. Jycken det är nog bäst du lägger svansen mellan benen och drar hem.

Plätt lätt match. Någon annan som vill ta några ronder?

Al photos on this blog copyright Thaikalle


Det gröna pärlbandet


Alla har väl sett det gröna pärlbandet nattetid

Här får vi snabb leverans på bläckfisk
Al photo on this blog copyright Thaikalle


Hallå snart får ni en engelska lärare


Jag har varit till tiger byn och berättat att jag har hittat en engelskalärare som ska lära barnen engelska på helgerna. Nu är alla entusiastiska och nyfikna på den nya läraren. Om ca en månad kommer hon, Thaikalles blogg kommer att följa hennes arbete i byn.

Det är söndag och jag smiter in i kyrka en liten stund lyssnar när barnen sjunger och lägger lite pengar i kollekten.

Nej nu kurrar det i magen dags att åka till marknaden och hitta något till kvälls maten. Hmm det verkar vara säsong för stingrocka. Men det får bli tonfisk istället.
Al photos on this blog copyright Thaikalle


Ett litet missförstånd kan kosta livet

 
Nu har begravningen hållit på i 4-5 dagar och gumman ska brännas i morgon. Jag har även fått höra den bittra sanningen om tipsaren till insektsgiftet (se tidigare inlägg nedan). Tippset som gumman fick var inte att hon skulle ta ett insektsgift och dricka med coca-cola utan hon skulle ta en frukt från djungeln som ska ha läkande egenskaper. Men det tragiska är att de har samma namn som det här insektsgiftet. Gumman missförstod allting istället för att hämta frukter från ett träd så trodde hon att det var insektsgiftet som man skulle blanda med coca-cola och dricka 
Al photos on this blog copyright Thaikalle


På andra sidan


Där bortom bergen ligger apornas rike. Dom vilda aporna Gibbon, Dusky langur, Makaker mm. Snart ska jag ta med mig Tujtuj in i djungeln för första gången, hon ska få smaka på friheten. Det kommer att vara skrämmande för henne men samtidigt fascinerande. Jag kommer inte att lämna henne för hon skulle inte kunna klara sig på egen hand. Men hon kan röra sig fritt.

Al photos on this blog copyright Thaikalle


Kvällen började i rosa och vitt och slutade i svart.


Vi önskar Nan och Leif all lycka i framtiden
I går var vi bjudna på en underbar förlovnings fest. Klädtemat för kvällen var rosa och vitt. Bruden var vacker som en sommar dag. Regnet stod som spön i backen, maten och ölen smakade som det skulle. Klockan 23.00 tackade vi för oss och åkte hem.

När vi kommer hem får vi höra att Grandmothers syster ligger för döden på sjukhuset. Jag åker runt och samlar ihop släktingar så att de ska hinna till sjukhuset innan det är över. Jag får höra hela historien i bilen.

Den gamla gumman som har haft eländig värk i sina leder. Har försökt att söka upp en doktor som hon hört ska vara bra på dessa åkommor. Gumman är fattig och brukar inte åka till vanliga sjukhus. Det visar sig att den gamla doktorn dog för tre år sedan. Då får hon tipset från en annan gammal gumma som bor i närheten.

Tipset är att hon ska ta ett insektsgift mot termiter blanda med Coca-cola och dricka. Den gamla gumman tar inte mindre än tre stora vita tabletter krossar och blandar ihop med Coca-cola. Det ska garanterat ta bort värken enligt tipsaren.
Folket i bilen är arga och upprörda på tipsaren. Ironiskt nog vet inte tipsaren hur rätt hon har blandningen var väldigt effektiv och den gamla gumman har ingen värk längre.
När vi kommer fram till sjukhuset ligger hon där det är ingen vacker syn giftet har angripit hjärnan och hon rycker fruktansvärt läkarna säger att det finns ingenting de kan göra 0600 är gumman död.

Nu får man sig en tankeställare hur gumman kan krossa dessa tabletter blanda och sedan dricka, samtidigt är det andra som tittar på och alla är lika övertygade att tipset från den gamla gumman måste vara bra och det säkert fungerar.

 Nu hör det till saken att både gumman som dog och tipsaren är fattiga analfabeter som aldrig har gått i skolan båda var från Karenfolket och de tror på allt möjligt som folk försöker slå i dem. Jag har hört flera olika historier om hur man ska dricka Whiskey och äta vissa saker för att bli odödlig samt att det finns vissa som kan utföra voodoo liknade saker. Karenfolket tror stenhårt på det här. Vad det gäller deras voodoo grejer vill jag reservera mig för vad jag ska tro (har nämligen sett konstiga saker som jag inte kan förklara).

 
Syster och grandmother
Att gumman dog berodde på okunskap och fattigdom. Jag tänker då på en kontrast Johan Winlöf en smart intelligent person som talar och skriver flera olika språk flytande framgångsrik affärsman som har bott många år i Bangkok.

En dag i september när jag var i Bangkok ringer Johan upp mig vi har haft kontakt med varandra till och från de senaste 2 åren. Johan vill att jag ska kolla upp några saker åt honom vilket jag säger ja till, vi ska höras igen 24 september. När jag slår upp lapptoppen nästa dag läser jag på nyheterna svensk man mördad i Bangkok. Jag tänker att jag bara känner en svensk man i Bangkok givetvis visar det sig att det är Johan som har blivit mördad av sin Thailändska fru. Jag vet inte varför eller på vilka grunder. Johan var välutbildad kan Thailand på sina fem fingrar den gamla gumman fattig analfabet.

När han där uppe har bestämt sig spelar det ingen roll vad vi har för bakgrund, utbildning eller pengar när det är dags så är det.


Jag har ju haft ett uppehåll med bloggen men smyger nu sakta igång den igen. Varför jag tog ett uppehåll är det många som har mailat och frågat om. Eftersom vi är inne på tråkigheter så kan jag lika gärna dra det med. Jag skulle ut och resa i juni och samma natt som jag åkte i väg så dog Boss Björn. Bosse Björn och jag lekte hela dagen innan jag åkte och han var frisk som en nötkärna.

Jag hittar ingen bra förklaring till varför han dog och orkar inte gissa eller spekulera. Det som fick mig att tappa sugen helt på att blogga var ytterligare en tragisk historia som hände några dagar efter Bosse Björns död.

 
Bosse Björn
En minibuss stannar utanför ett hus där ett litet barn 5-6 år sitter och leker mormor som är barnvakt lagar mat inne i huset. Folket inne i bussen stjäl barnet och har inte hittats sedan dess jag frågar lite om vad det kan vara för anledning att stjäla ett barn.

 Jag får till svar att barnet kommer att användas för att tigga ev. amputeras för att det ska gå lättare att tigga kanske i ett annat land. När jag hör detta blir jag illamående och tappar helt sugen på att blogga. Det finns fruktansvärda hemskheter här i världen och det är alltid människan som står för dessa. trots att vi lever på 2000talet så har människans grymhet inte ändrats på flera tusen år.
Al photos on this blog copyright Thaikalle


RSS 2.0