Munken Pralek gav mig två gibbonapor

Dam

Dji
Jag har under två års tid besökt och matat  två gibbonaporna Dam och Dji vid ett tempel. Men hur hamnade dom här?
Jo en polisman köpte aporna när dom var små. Då ska man veta att Gibbonapor är utrotningshotade och att det är olagligt att ha dom i fångenskap, det kan ge upp till 4 år i fängelse.

Gibbonapor är jätte gulliga när dom är små men när dom blir könsmogna vid 6-7år åldern är dom inte så lätt hanterliga.

Dam hatar människor framför allt kvinnor. Polismannen lämnade aporna till en munk som heter Pralek på vid ett tempel . Det är ganska vanligt att folk lämnar hundar och andra djur vid tempel, munkarna tar alltid hand om djuren.

Nu har jag funderat under en längre tid hur jag ska kunna hjälpa dessa apor. Munken Pralek har lovat att jag får aporna om jag kan göra något bra för dom.
 
Pralek,    Här får vi skriva på att vi donerar aporna till projektet

Jag fick en ide om att bära in aporna i Burmas djungel med hjäp av bergsfolket "Karenfolket". Jag har varit där tidigare och sett vilda gibbonapor.

Vilken bra dokumentär det skulle kunna bli tänkte jag och skrev till olika produktions bolag i Sverige men tyvärr inga svar.

Jag såg ett tv program "Live tv ". Som handlar om ett projekt i Pehtburi. Det är Holländaren Edvin Wiek som driver detta projekt och dom har ca 100 gibbonapor, Tigrar, Björnar mm mm.

Edvin Wieks projekt visas ofta på tv

Jag ringde upp Edvin som har jobbat i detta projekt i 7 år jag frågade om vi kunde donera aporna till hans projekt. Han blev genast intresserad och kom med sitt team. Dom video filmade när vi skulle söva och flytta aporna.
 
Bedövnings pil till Dam, Dji är lättare han sträcker ut armen och får sin spruta

Först var vi tvungna att söva Dam eftersom han är den farligaste av dom två. Det tog ganska lång tid innan vi lyckades träffa Dam med bedövningspilen. När Dam somnade började den andra apan Dji attackera Dam som var uträknad. Det blev en besvärlig situation innan vi lyckades att söva Dji.
 
Dji och Dam sover
Nu är båda aporna på väg till sitt nya hem. Jag tror att det var en bra lösning för Dam och Dji. Hade dom varit kvar så hade för eller senare Dam tagit sig ut ur buren vilket skulle vara katastrof. Han skulle gå till attack och sedan bli skjuten.

När man ser tänderna på en gibbon förstår man att dom inte är att leka med

Jag tittar på munken Pralek som har skött aporna i 6 år. Han ser lite vemodig ut men han vill apornas bästa. Dam höll på att kosta honom livet efter ett rejält bett i handleden för några år sedan.

Jag ska erbjuda Pralek att följa med mig till projektet en dag och titta på Dam och Dji

Pralek tittar intresserat på vad Edvin gör


Dam kommer att sova 1,5 timmar

Kommentarer
Postat av: Wicky

Tycker det är kalas att du vill återföra djur till naturen...

att dom inte ska vara i fångenskap...

2009-03-06 @ 07:35:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0